Tamburaska skupina MLIN

O Tamburaški skupini MLIN

Začetki tamburaške skupine MLIN segajo v obdobje, ko so tamburaši ljubljanske folklorne skupine Emona začeli poleg rednega programa izvajati še druge pesmi s področja nekdanje Jugoslavije. Prvotno zasedbo, takrat še neimenovane tamburaške skupine, so sestavljali Matjaž Robič, Mladen Gotal, Davorin Vukina, Jernej Ban, Gašper Vindišar in Zvonko Perkovič. V začetku leta 2006, se je skupini pridružil še Jan Rakuš in skupaj so septembra istega leta  tudi prvič javno nastopili. V tem času se je tudi dokončno izoblikovalo ime tamburaška skupina MLIN. Od takrat dalje so vse do konca leta 2008 aktivno nastopali na različnih prireditvah in na željo prijateljev po različnih družabnih dogodkih v Sloveniji kot tudi po drugih državah bivše Jugoslavije. Po uspešno izvedenem samostojnem koncertu v Cankarjevem domu ob obletnici folklorne skupine Emona, tamburaška skupina MLIN za nekaj časa preneha z rednimi vajami in javnimi nastopi.
Novi mejnik skupine je postavil pevec in klarinetist Marino Cešek, ki se je v drugi polovici leta 2009 pridružil okrnjeni sestavi skupine MLIN. V novi zasedbi in z razširjenim programom, so se bolj osredotočili na igranje po privatnih dogodkih, kljub temu pa so dvakrat letno v lastni režiji organizirali javni koncert, kjer so svoje glasbene užitke delili s prijatelji in ostalimi privrženci njihove glasbe. V letu 2010 se je tamburaška skupina MLIN povezala z vokalnim kvartetom STIČNA, ko so prvič skupaj nastopili v kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah. Skupina MLIN je sodelovala in nastopala tudi z nekaterimi drugimi priznanimi glasbeniki sicer pa samostojno in redno nastopa po različnih dogodkih in javnih prireditvah.
Spomladi 2011 skupina MLIN ustanovi kulturno umetniško društvo KUD MLIN. Jeseni 2016 se skupini pridruži vokalist Denis Zajc, skupino pa zapusti kontrabasist Davorin Vukina. Tamburaško skupino MLIN sestavljajo Mladen Gotal (bisernica), Jernej Ban (berda), Jan Rakuš (brač), Matjaž Robič (bugarija) in Denis Zajc (vokal). Skupina izvaja glasbo s področja bivše Jugoslavije, predvsem starogradsko in dalmatinsko glasbo. Poleg tega izvaja tamburaško glasbo iz Slavonije ter glasbo s področja Bosne, Srbije in Makedonije.